Dziś jest 24.09.2018
            15:01


login

hasło

Pan Tomasz Małek
Przedszkolny Kucharz





Zdrowe, smaczne i lekkostrawne posiłki dla naszych przedszkolaków przygotowuję z codziennie świeżo kupionych produktów. Jadłospis układam w porozumieniu z dietetykiem dziecięcym.

Śniadanie jest urozmaicone - dzieci mają do wyboru różne wartościowe produkty np. chleb razowy, ser, szynka, pomidor, ogórek czy na przykład owsianka przygotowana według pięciu przemian.

Zupy gotuję używając tylko naturalnych ziół i przypraw (bez glutaminianu sodu, vegety czy kostki rosołowej). Mięso na drugie danie zawsze jest świeże (nigdy mrożone). Nie kupuję też gotowego mięsa mielonego (zawierającego dużo tłuszczu), tylko starannie wybieram odpowiednie kawałki mięsa, z których przygotowuję mielone do klopsików czy kotlecików mielonych.

Podwieczorki to głównie zdrowe przekąski warzywno – owocowe, ale od czasu do czasu rozpieszczam dzieci własnymi domowymi wypiekami bez sztucznych dodatków.


Aby zapewnić naszym przedszkolakom zdrowe posiłki i ich wysoką jakość przez cały rok, korzystamy z darów natury i robimy własne przetwory bez konserwantów. Przygotowujemy soki i dżemy z truskawek, porzeczek, aroni, brzoskwiń, ogórki kiszone (np. do zupy ogórkowej) i konserwowe, musy jabłkowe (do ryżu z jabłkami), przeciery pomidorowe (do sosów, spaghetti, zupy pomidorowej). Kupujemy miód z pasieki do słodzenia herbaty.


Życzę smacznego:)